Vind ideeën voor videocontent waar jouw publiek naar snakt

Contentcreatie valt onder de topuitdagingen van marketeers. En voor iets waar ze gemiddeld zo’n 40% van het budget voor uitgeven is het niet iets wat we moeten onderschatten.

Een specifieke uitdaging waar ondernemers en marketeers tegen aanlopen is consistent content produceren.

Herkenbaar?

Je hebt je belangrijkste topics blootgelegd en uitvoerig behandeld op alle kanalen. Van content die zoekenden omzet in geïnteresseerden tot content die geïnteresseerden omzet in klanten. Content die naadloos aansluit op de expertise van jouw merk of bedrijf.

En dan?

Hoe voorkom je de welbekende writer’s block en zorg je dat je niet content gaat schrijven om het content schrijven?

Hieronder hebben we onze top 7 tools om ideeën voor content te vinden waar jouw publiek op zit te wachten. 

En het belangrijkste? 
Al deze tools hebben een gratis versie! 

1. Youtube

Youtube is het grootste videoplatform wereldwijd. De hoeveelheid video die hier ronddwaalt gaat de verbeelding te boven. Kijk maar eens naar deze statistieken:

  • Er wordt 500uur aan video per minuut geüpload

  • 2 miljard maandelijks ingelogde gebruikers

  • Tweede meest bezochte site ter wereld

  • We kijken wereldwijd meer dan 2 miljard uur aan video per dag!

Maar wat Youtube in onze beleving bovenal is: een zoekmachine!

Als dochterbedrijf van Google is de zoekfunctionaliteit min of meer het zelfde.

Stap 1: 

Vul een zoekwoord in dat aansluit bij jouw expertise. Bijvoorbeeld: Video SEO.

Zodra je deze ingeeft komt er vanzelf een ‘suggestie-overzicht’ naar voren.

Alleen hier al kun je een hoop informatie uit halen. Youtube toont deze omdat ze op volgorde van zoekvolume getoond worden.

In dit geval Video SEO Tutorial is een veel opgezochte term.

video seo tutorial.png

Stap 2:

Kies een suggestie die het dichts bij jouw expertise staat en druk enter.
Vervolgens kom je bij het overzicht met video’s. 

Sla de advertenties over (dit zijn meestal de eerste 3 posts) en kijk naar de video’s die eronder getoond worden. Hier staan de organische zoekresultaten.

Stap 3:

Klik op filter en stel deze in. Je vind deze helemaal bovenaan de zoekresultaten pagina.

Zelf stellen wij View Count of Ranking vaak in.  Hier kun je mee spelen. Afhankelijk van de woorden die in de zoekopdracht gebruikt worden, kunnen er hier en daar video’s in de zoekresultaten naar voren komen die niet relevant zijn, puur omdat er een match is in zoektermen.

filter-youtube-videos.png

Ondanks dat YouTube zelf vaak de beste resultaten toont - of resultaten van bedrijven die erg sterk zijn in SEO op Youtube.
Maar een video met 1 miljoen views zal op z’n minst iets van waarde bevatten, denk je niet? 

Waarom wil je dit doen?

Als men op YouTube dit type video’s vaak kijkt en dit onderwerp past bij jouw doelgroep. Dan kun je ervan uit gaan dat jouw doelgroep ook met dit soort vragen zit. En vragen zijn er om beantwoord te worden. Beantwoord je de vraag voordat het een vraag is, dan wordt dit hoogstwaarschijnlijk als waardevol beschouwt.

En dat is precies waar het om draait bij content marketing.

Let op, hoe meer niche je gaat, des te minder proof of concept er zal zijn.

2. Reddit
Reddit is een goede plek om inspiratie op te doen. Het noemt zichzelf ‘de voorpagina van het internet’. Het is een plek waar communities zich vormen rondom onderwerpen die besproken worden. Alle onderwerpen worden vervolgens ge-ranked door middel van zogenaamde upvotes.

Inspiratie vinden is makkelijk. Het is namelijk gebeurd in 2 stappen.

Stap 1
Vul je zoekterm boven in. Een zogenaamde Subreddit. In ons geval nemen we weer VIDEO SEO.

zoekopdracht-reddit.png

En gelijk zien we dat er een suggestie getoond wordt met de naam VideoSEO dat 111 leden heeft. In ons geval is VIDEO SEO niet de meest populaire zoekterm, maar is het zeker een mogelijkheid om inspiratie te vinden in deze groep.

Als je jouw zoekterm ingeeft en direct op ‘enter’ drukt dan kom je in een ander overzicht terecht. En het bijzondere aan deze overzichten is dat je het aantal upvotes en comments te zien krijgt. Hoe meer interactie er is rondom deze onderwerpen, des te populairder het onderwerp. Geven we bijvoorbeeld de zoekterm BitCoin in dan hebben de eerste zoekresultaten veel hogere waardes. Zie hieronder het verschil tussen Video SEO en BitCoin:

Zoekresultaat-reddit-video-seo.png
zoekresultaat-reddit-bitcoin.png

Afhankelijk van de industrie waarin je actief bent kun je dus terecht op Reddit.com.

Tip: zoek verder dan alleen de zoekresultaten. Waar praat men precies over, welke uitdagingen hebben ze, welke oplossingen worden er aangedragen. Op deze manier krijg je beeld op welke manier je verdieping in je video kunt aanbrengen.

3. Buzzsumo

Wat ons betreft een favoriet! 

Buzzsumo is namelijk gemaakt om het probleem dat we hier beschrijven op te lossen. Creatieve ideeën voor content vinden. De resultaten die je krijgt te zien zijn gebaseerd op social media activiteit rondom deze artikelen.
Je gaat als volgt te werk:

Stap 1:
In de zoekbalk geef je een zoekterm op die past jouw expertise.

website-buzzsumo.png

Stap 2:
In het overzicht krijg je resultaten te zien met de meest populaire artikelen die passen bij jouw zoekopdracht inclusief de resultaten die de artikelen gegenereerd hebben op social media.

Stap 3:
Bekijk de meest populaire artikelen en bepaal welke artikelen interessant genoeg zijn om een video over te maken.

Omdat het platform toont dat deze onderwerpen goed vallen bij mensen die hier geïnteresseerd in zijn is de kans groot dat ook jouw doelgroep profijt heeft van een video over dit onderwerp. Zorg niet dat het een doel op zich is om het artikel direct over te nemen in videovorm. Dit artikel gaat immers over ‘inspiratie’. Zorg dat je er sleutelpunten uit en gebruik deze om ze te laten matchen met jouw wereld, expertise en aanpak. Het gaat over de waarde voor jouw doelgroep.

Stap 4:
Buzzsumo is ook geweldig om de content van je concurrentie te analyseren. Type in hetzelfde zoekveld uit stap 1 de URL van je concurrent in en de resultaten worden op dezelfde manie getoond. Je krijgt zo inzicht in de meest populaire artikelen van jouw concurrent.

Let wel, voor de gratis versie is het aantal zoekopties per maand beperkt.
www.buzzsumo.com

TIP:
Gebruik je de content om beter te ranken op Youtube, Google of andere zoekmachines, zorg dan ook dat je metadata in orde is. Metadata is informatie de beschrijft waar het onderwerp in kwestie over gaat zoals bijvoorbeeld de titel van de video . Wil je hier meer over weten: lees dan onze blog over video SEO.


4. TubeBuddy
Onmogelijk om niet te noemen in een artikel over inspiratie voor video content. Uiteraard baseert Tubebuddy, zoals de naam al doet vermoeden, de resultaten op de Youtube-zoekmachine.

Tubebuddy is een Chrome Extension. Chrome Extensions zijn applicaties specifiek gemaakt voor Google Chrome. Je kunt ze vinden door naar dit adres te gaan: chrome.google.com

Zoek vervolgens op Tubebuddy en de app zal zich presenteren.

Stap 1
Maak een account aan en log in.
Ze hebben dit simpel gemaakt, zonder poespas. De extension kan te allen tijde verwijderd worden. Wil je je Chrome extensions terug kunnen vinden in je browser? Rechts bovenaan heb je een icoontje dat op een puzzelstukje lijkt. Klik hierop en je zult het onderstaande icoontje van Tubebuddy terugvinden.

chrome-extension-tubebuddy.png

Stap 2
Open de app en kies keyword explorer en je kunt van start gaan. In ons geval hebben we weer gekozen voor de zoekterm ‘VIDEO SEO’. En al gelijk zie je de app in actie. Het toont resultaten van allerlei, zoals: zoekvolume, concurrentie in zoektermen, hoeveel video er verschijnen.

Er wordt hier een gratis versie getoond, omdat velen van jullie hier mee zullen starten. De betaalde versie, die start vanaf 7USD.

Er wordt hier een gratis versie getoond, omdat velen van jullie hier mee zullen starten. De betaalde versie, die start vanaf 7USD.

Stap 3
Kijk vervolgens naar de resultaten.

In ons geval is de zoekopdracht VIDEO SEO een interessante. Dit kun je afleiden uit de graadmeters (gekleurd van rood naar groen) die je te zien krijgt. Volgens de zoekresultaten is dit een onderwerp dat een relatief hoog zoekvolume (search volume) heeft, maar dat de concurrentie laag rondom het onderwerp laag is. Men schrijft relatief weinig over VIDEO SEO. Worth a shot dus.

Stap 4
Als je op de resultaten recht klikt, krijg je ‘related searches’ te zien. Dit zijn zoekopdrachten die rondom het onderwerp VIDEO SEO vaak worden ingevoerd.

keyword-suggesties-tubebuddy.png

Klikken we op de bovenste, VIDEO SEO TUTORIAL, dan krijg je hetzelfde overzicht als je eerste zoekopdracht - VIDEO SEO - met wederom een suggestie of het een onderwerp waar je content aan kunt wijden. In ons geval is het gunstig. Ons suggestie verteld namelijk het volgende: Er is een klein beetje concurrentie (rondom dit onderwerp) maar dit ‘keyword’ wordt dusdanig vaak gezocht dat het het is waard om je hierop te richten, en passende content over te schrijven.

Stap 5
Kijk rond in de app naar andere overzichten die waardevol kunnen zijn. Tips daarbij zijn:
- Results: hier zie je het overzicht van resultaten zoals je deze in Youtube te zien zou krijgen. Besteed vooral aandacht aan de titels die worden gebruikt. Dit kan bepalend zijn of mensen de video überhaupt zullen openen.
- Klik veel door en bekijk de suggesties. Een klein onderscheid in keyword-zoektermen kan bepalend zijn. Zo wordt het aangeraden om het keyword VIDEO SEO TUTORIAL of YOUTUBE VIDEO SEO TUTORIAL te targeten, maar wordt YOUTUBE SEO afgeraden, omdat hier te veel concurrentie is. Het is onderscheid is klein, maar belangrijk.

keyword-resultaat-tubebuddy.png

De reden waarom je je Tubebuddy kunt verkiezen boven onderzoek op Youtube is omdat er veel meer data geleverd wordt. Tubebuddy is een analyse-applicatie en doet dat met verve.

Het platform richt zich op Youtube en hoe je het maximale uit dit kanaal kan krijgen. Veel tools in deze app richten zich op de data van onderwerpen en geven een indicatie van hoe het onderwerp zou ‘ranken’ op Youtube . Doe hier je voordeel mee.

Nogmaals, als het een populair onderwerp met grote zoekvolumes, kun je ervan uit gaan dat het ook belangrijk is voor jouw doelgroep.

www.tubebuddy.com

5. Quora

Deze website, www.quora.nl, is een crowdsourced Q&A website. Dit houdt in dat mensen, zoals jij en ik, hier vragen stellen en het zelfde type mensen de vragen beantwoorden. De site laat de kennis van andere dus voor zich werken.

Bijzonder weetje is dat deze site is opgericht door twee ex-werknemers van Facebook in 2009.

Het werkt rechttoe rechtaan. Je vult een vraag of zoekwoord in en je krijgt een reeks met vragen te zien die eerder zijn gesteld.

De website stuurt het aanmaken van een account. Daarmee kun je voordelen behalen, zoals meer antwoorden, scores bij de antwoorden die laten zien hoe populair een onderwerp, vraag of antwoord is.

Let op, de website verdiend zijn geld door advertenties. Dit betekent dat er tussen de vragen en antwoorden door een advertentie staat.

Voorbeeld van een advertentie op Quora. Ze zijn ‘native’. Dit betekent dat ze perfect in de omgeving en stijl van de website opgaan.

Voorbeeld van een advertentie op Quora. Ze zijn ‘native’. Dit betekent dat ze perfect in de omgeving en stijl van de website opgaan.

Stap 1
Vul het zoekveld in voordat je een vraag stelt. Dit bespaart je een hoop tijd. Waarom?
Je kunt er rustig van uit gaan dat jouw vraag al een keer gesteld.

quora-zoekopdracht.png

Stap 2
Klik artikelen aan die het meest relevant lijken en spit ze door. Bekijk de volgende punten:
1. Hoe oud zijn de vragen?
2. Hoeveel antwoorden zijn er?
3. Wat voor mensen beantwoorden de vragen?
4. Bekijk het profiel van de personen die geantwoord hebben.
5. Kijk hoeveel engagement er rondom een antwoord of vraag is.

Door deze stappen te doorlopen krijg je een goed beeld van hoe relevant een bepaald onderwerp is. Hoe meer vragen, des te populairder een onderwerp.

Stap 3
Ga vervolgens dieper in op de antwoorden. Veel mensen die een vraag stellen, stellen vaak een vervolgvraag als reactie op een antwoord. Vaak komen hier de echte vragen naar de oppervlakte die je kunnen helpen om waardevolle context in de artikelen in te bouwen.

Stap 4
Bekijk suggesties, welk onderwerpen zijn nog meer besproken. Hiervoor scrol je helemaal naar onder waar de antwoorden ophouden.

quora-aanverwante-zoekopdracht.png


Tot slot: de opzet van dit artikel is om inspiratie voor onderwerpen te vinden. Dit wil je zo efficiënt mogelijk doen.
De reden waarom je zou juist wél wilt inschrijven om vragen beantwoorden is omdat je jezelf kan laten gelden als expert op jouw vakgebied. Daarbij help je mensen die jou dankbaar zullen zijn voor de antwoorden die je biedt.

6. Answerthepublic.com
Deze site is al een bezoekje waard om de visualisatie van de zoekresultaten. Het concept toont de meest populaire vragen rondom een bepaald onderwerp die gebruikers in een bepaald land op het web stellen. Deze site baseert de zoekresultaten op basis van Google’s auto-complete suggesties van de meest populaire, die je wellicht kent van zoeken op Google.

Zoeksuggesties die Google toont zodra je een zoekopdracht invoert.

Zoeksuggesties die Google toont zodra je een zoekopdracht invoert.


Stap 1
Type een zoekwoord in en selecteer je land. Klik vervolgens op ‘Search’.

Vervolgens krijg je een bijzonder overzicht die beginnen met vragende voornaamwoorden zoals ‘wie’, ‘welke’ of ‘hoe’.
Hoe populairder een vraag, des te gevulder de vertakkingen zijn. Zoals je kunt zien is ons onder VIDEO SEO in beperkte mate populair.

Scroll je verder naar onder dan krijg je meer resultaten te zien.

zoekresultaat-answerthepublic.png

7. SEO-tools
Er zijn meerdere SEO tools die perfect zijn om inspiratie voor content uit te halen. Naast de voordelen die deze tools hebben voor het voeren van een algemeen SEO-beleid focussen we ons in dit geval op de mogelijkheden voor het vinden inspiratie.

Er zijn een paar grote spelers in dit veld:
- Ahrefs
- Semrush
- Ubersuggest

Zelf gebruiken wij vaak Semrush, omdat het meer verdieping biedt op het vlak van marketingactiviteiten. Maar voor zoeken naar inspiratie is Ubersuggest een handige tool en simpel in gebruik. Hiervoor ga je naar www.ubersuggest.com.

Let wel: je hebt maar 3 gratis zoekopdrachten per dag. Daarna moet je je registreren voor een 7-daagse trial.
Ook je zoekresultaten zijn beperkt.

Stap 1
Klik in het zoekveld op Keyword Overview en type jouw Keyword in en selecteer het land.
Direct worden er resultaten getoond. Overzichtelijk en bondig.

Stap 2
Klik in de rechterkolom de optie: ‘Keyword ideeën’. Zoals bij Tubebuddy komen hier suggesties naar voren die je kunnen helpen bij het ontdekken van onderwerpen waar vaak opgezocht wordt maar weinig over geschreven wordt. En dat is de ideale situatie.

Het zoekvolume van 70 opdrachten per maand is niet veel. Maar denk eraan dat het een specifiek onderwerp is. Als men een keer zoekt dan is het waarschijnlijk dat jouw content als eerst naar voren komt.

Het zoekvolume van 70 opdrachten per maand is niet veel. Maar denk eraan dat het een specifiek onderwerp is. Als men een keer zoekt dan is het waarschijnlijk dat jouw content als eerst naar voren komt.

Je krijgt te met populairdere zoekopdrachten tevens te zien wat kosten per click (CPC) zijn en wat de moeilijkheidsgraad is om te ranken in Google.

Stap 3
Klik op de tab Content Ideeën
Dit is een overzicht waar je bestaande artikelen te krijgt met het aantal bezoeken op deze pagina inclusief de social media engagement rondom de artikelen. Ideaal om de juiste artikelen te bepalen.

Gebruik deze tool in het kort als volgt:
- de moeilijkheidsgraad van jouw opgevraagde keyword(s)
- zoek vervolgend keywords die hoog zoekvolume hebben en een lage concurrentie
- bekijk welke artikelen (van concurrenten) het best presteren

Dit overzicht lijkt op het overzicht zoals je deze te zien krijgt bij Buzzsumo. Zo zijn er genoeg bronnen op het internet om je te voorzien van ideeën.   Zelf geen tijd en wil je een gratis analyse voor contentideeën voor jouw merk? Boek dan hier een call in.

Dit overzicht lijkt op het overzicht zoals je deze te zien krijgt bij Buzzsumo.

Zo zijn er genoeg bronnen op het internet om je te voorzien van ideeën.

Zelf geen tijd en wil je een gratis analyse voor contentideeën voor jouw merk? Boek dan hier een call in.








Next
Next

Effect van video meten?